????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Cumpărăm în neştire mâncare de la străini, în loc să le vindem noi bunătăţi made în România. Anul trecut de pildă, exporturile de produse alimentare au scăzut cu 7 procente faţă de 2014. Cumpărăm în neştire mâncare de la străini, în loc să le vindem noi bunătăţi made în România. Anul trecut de pildă, exporturile de produse alimentare au scăzut cu 7 procente faţă de 2014, se arată într-un reportaj la PRO-TV

Aflat în vizită la târgul agricol din Capitală, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe fermieri să înveţe să îşi promoveze produsele tradiţionale şi în străinătate.
Aşa ne putem promova bunătăţile tradiţionale, spun câţiva studenţi care şi-au creat propriul vin şi au venit la târgul agricol să-i ajute şi pe alţii să-şi vândă produsele.
Klaus Iohannis: „Este limpede că promovarea produselor româneşti trebuie să fie un imperativ al dezvoltării agriculturii noastre.
Sincron Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Trebuie să protejăm exporturile, asta o fac toţi în afară de România. ”
Camelia Ghican este singura care mai produce cornetul boieresc de acum 200 de ani, scăldat în nucă fin măcinată şi crede produsul ei le-ar alina dorul de casă românilor plecaţi peste hotare.
Camelia Ghican: „Acest deşert minunat era servit la palat de către domniţele care se retrăgeau în salon să guste o cafea fină. Povestea am preluat o de la nepoată ultimului cofetar a boierilor Ghica. Intenţionăm să ne mărim capacitatea de producţie şi să o trimitem românilor din străinătate.”
La târg am dat peste un alt produs, de calibru: cel mai mare burduf de la Bran. E din piele naturală, cusut cu ata.
Comerciant: „E vedeta târgului, cel mai mare burduf, nu mai pot să-l ţin.”
Reporter: „Câte kilograme are?”
Comerciant: „În jur de 50 şi ceva.”
Comerciant: „E un burduf special, până duminică nu-l încep.”
Până atunci însă, putem gusta din gama de dulceţuri sofisticate, care se vând şi în Germania sau Olanda.
Ramona Pop: „Noi le adaptăm să zic aşa noilor cerinţe. Este vorba de dulceaţă de ceapă cu coacăz roşu, iar în 2017? Ceva produse cu hrean!”
Ca la orice târg agricol, la standurile cu mâncare tradiţională era cea mai mare coadă. Iar după o pastramă de oaie în baiţ, pomana porcului sau carne de porc în sos de ceapă, cel mai bine merge un must.
Strugurii proaspeţi au ajuns aici tocmai din Pietroasele unde se coc soiurile Merlot. Cei prezenţi la târg pot vedea cum se transformă pe loc într un must delicios.
Teascurile sunt pline ochi de licoare care se vinde cu 5 lei paharul. Dacă nu aţi ajuns joi la târg puteţi gusta din bunătăţile toamnei până duminică.

Publicat de AutenticRomanesc – produsetraditionaleromanesti.eu